Čumíme na susedov, no zabúdame na to, čo máme doma

Záleží mi na tom, čo jem. Ak aj vám, určite ste postrehli februárový test kvality potravín. Ministerstvo vypracovalo tento test so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. A výsledok? Polovica testovaných výrobkov v slovenských obchodoch je „horšia“, ako v tých rakúskych.

Teda, už bolo načase. Páči sa mi, že sa týmto problémom konečne začali zaoberať aj inštitúcie. No ale povedzme si pravdu: je to až také prekvapenie? Už dávno sme tušili, že pár kilometrov od Bratislavy sú potraviny kvalitnejšie. A nejde len o kolu, ktorú tak radi pijú niektorí naši funkcionári.

Ak má byť Slovensko rovnocenné s ostatnými krajinami Európskej únie, porovnávanie kvality je logický krok. Nechcem príliš zjednodušovať, ale to je predsa jedna z myšlienok EÚ – zaistiť podobnú, ak nie rovnakú, kvalitu života vo všetkých členských štátoch.

Aj keď už máme tú globalizáciu, chcem pripomenúť jednu vec. Slovenskú kvalitu. Máme sa čím chváliť. Máme vlastné "vychytávky", pre ktoré nemusíme chodiť za hranice. Je fajn nájsť v slovenskom obchode kolu, ktorá chutí rovnako, ako tá rakúska. Naše stravovanie však nekončí pri presladených vodách a lacných keksíkoch.

Potraviny v supermarkete

Prečo namiesto kupovania vákuovo balenej šunky nenaučíme slovenských spotrebiteľov ísť k mäsiarovi, kde dostanú kvalitnú SLOVENSKÚ šunku? Áno, je jednoduchšie zájsť do reťazca, zobrať  plastové balenie a potom frflať, že v ňom mám viac vody než mäsa. Možno je aj o nejaké to euro lacnejšie, než kvalitka z mäsiarstva. Ale tam som si aspoň istý tým, čo kupujem. Kvalitného mäsiara sa môžem spýtať na krajinu, dodávateľa, spôsob chovu... Pri plastových baleniach musím veriť poloodlepenej etikete s pôvodom: EÚ.

Čo sa stalo so všetkými tými iniciatívami za podporu lokálnych potravín? Nejako utíchli. Je načase ich obnoviť. Povedať ľuďom, že týmto produktom si môžu byť istí, lebo je zo Slovenska. Že táto rajčina bola dopestovaná na skok, v Podunajskej nížine a nemuseli na ňu kydať litre chemikálií. Že tento fajnový rump steak je z býka, ktorý bol denno-denne na slovenských pastvinách, mal voľný výbeh a nebol napichaný rastovými hormónmi.

Bio zelenina

Nie, nechcem byť príliš raw-bio-eko a všetky tie veci, ktoré sú teraz tak moderné. Idem na to skôr logicky. Prečo zložito zisťovať kvalitu zahraničného výrobku, robiť drahé testy, keď si môžem jednoducho overiť tuzemskú kvalitu?

Bol by som rád, keby kompetentné slovenské inštitúcie investovali svoj čas a energiu aj do našich potravín. Aspoň takou mierou, ako ju investujú do tých zahraničných.

 

Pridať komentár

Feedback